Categories
Michael Novakhov - SharedNewsLinks℠

Traces of Shamanism in Hasidic storytellingMichael_Novakhov
shared this story
from The News And Times Information Network.

Advertisements | Advertising at The News And Times – <a href=”http://advertising-newsandtimes.com” rel=”nofollow”>advertising-newsandtimes.com</a> | WE CONNECT!

shaman-scaled.jpg

Last week I appeared in St. Petersburg with a lecture on Hasidic mythology. On the basis of this theme, it is worthwhile to consider quasi-shamanic elements in Hasidism and in Jewish literature.

אַ שאַמאַן איז אין אַ סך אוראַלטע קולטורן אַ מענטש, וואָס קאָן אַרײַנפֿאַלן אין אַ טראַנס, באַזוכן גײַסטיקע וועלטן אין זײַן נשמה־נסיעה און עמעצן אַרויסהעלפֿן: אויסהיילן אַ קראַנקן, ראַטעווען פֿון אַ גזירה, אָפּהיטן פֿון אַ שׂונא. כּדי אַרײַנצופֿאַלן אין אַ ספּעציעלן צושטאַנד פֿון באַוווּסטזײַן, ווערן אין שאַמאַנישע טראַדיציעס אָפֿט באַנוצט ריטמישע מוזיק, טענץ, פּויקן און צומאָל פּסיכאָדעלישע (נאַרקאָטיק)־מיטלען. אַ ריי פֿאָרשער פֿון חסידות האָבן שוין באַמערקט, אַז אַ חסידישער צדיק פֿירט זיך אויף אין אַ סך אַספּעקטן ווי אַ שאַמאַן, וואָס פֿליט אַרויף אין הימל און פּועלט אויס מופֿתים מיט דער הילף פֿון ניגונים און אַפֿילו אַ גלאָז משקה. דאָס ריטמישע שאָקלען זיך און קלאַפּן מיט די הענט האָט אויך אַ כּמו־שאַמאַנישן טעם.

דאָס איז לאַוו־דווקא אַ צופֿאַל. אין דער תּקופֿה פֿונעם בעל־שם־טובֿ האָט בײַ די אוקראַיִנישע טאָטערן נאָך געבליט אַן אוראַלטע פֿאָרעם פֿון שאַמאַניזם, וועלכע האָט אויך פּאַראַלעלן בײַ די קריסטלעכע פֿאָלקס־היילער אין אונגערן. אַזעלכע טראַדיציעס זענען געווען באַקאַנט אין געוויסע ייִדישע קרײַזן – אַ בעל־שם איז דאָך אַ בעל־מופֿת. ווי אַבֿרהם רעכטמאַן דערציילט אין זײַן בוך „ייִדישע עטנאָגראַפֿיע און פֿאָלקלאָר‟, האָט אַנ־סקיס עקספּעדיציע אַנטדעקט אין מיזרח־אייראָפּעיִשע שטעטלעך אַ גאַנצן שיכט ייִדישע פֿאָלקס־היילער, וואָס האָבן זיך אויפֿגעפֿירט פֿאַקטיש ווי שאַמאַנען.

אַ וויכטיקער שטריך פֿון שאַמאַנישע קולטורן איז די באַזונדערס גרויסע ראָלע פֿון מיטאָלאָגיע, וואָס מיינט נישט סתּם אַלעגאָרישע געשיכטעס וועגן אַלטע עבֿודה־זרות, ווי בײַ די אַמאָליקע גריכן, נאָר אַ מיסטישע פּראַקטיק פֿון מעשׂה־דערציילן. אַ שאַמאַנישער מיטאָס, אָפֿט באַגלייט מיט אַ ספּעציעל געזאַנג, טענץ און אַנדערע מיטלען, וואָס ווירקן אויפֿן באַוווּסטזײַן, איז מסוגל אַרײַנצופֿירן דעם עולם אין אַ צווישן־וועלט, וווּ די אַלטע מעשׂה ווערט אַ בריק צווישן גשמיות און רוחניות. אַ באַגאַבטער זינגער און רעדנער – נישט זעלטן אַליין אַ שאַמאַן – איז בכּוח עפּעס אויפֿצוטאָן מיטן עצם־אַקט פֿון דערציילן אַ מיטאָס.

דאָס איז זיכער זייער כאַראַקטעריסטיש פֿאַר די חסידים. דער בעל־שם־טובֿ האָט געזאָגט, אַז דער, וואָס דערציילט מעשׂיות פֿון צדיקים, איז ווי אַן „עוסק במעשׂה־מרכּבֿה‟. דער דאָזיקער טערמין האָט זייער אַ ספּעציפֿישן קבלה־טעם. אַן „עוסק במעשׂה־מרכּבֿה‟ איז נישט סתּם אַ טעאָרעטישער פֿאָרשער פֿון מיסטישע ענינים, נאָר אַ מענטש, וואָס קאָן זיך דירעקט פֿאַרבינדן מיט רוחניות, זיך לאָזן אין אַן אינערלעכער הימלישער נסיעה און זען אָדער שפּירן פּערזענלעכע גײַסטיקע אַנטפּלעקונגען.

די אַגדות אין גמרא זענען פֿאַרשריבן אויף ייִדישע דיאַלעקטן פֿון אַראַמיש – אַ מין ייִדיש פֿון יענער פֿאַרצײַטישער תּקופֿה. ס׳איז באַקאַנט, אַז נישט ווייניק גמרא־אַגדות שטעלן מיט זיך פֿאָר ייִדישע ווערסיעס פֿון גאָר אַלטע מעסאָפּאָטאַמישע, פּערסישע, גריכישע און אַנדערע לעגענדעס. בײַ די אַשכּנזישע ייִדן זענען בנימצא אומצאָליקע אייגענע פֿאָלקס־מעשׂיות, וואָס שטאַמען כּסדר פֿון גערמאַנישע, קעלטישע, סלאַווישע און אַפֿילו טערקישע קוואַלן. ווען אַ צדיק דערציילט זיי איבער, ווערן זיי אַ נײַער מין אַגדה, אַ דערפֿרישטע אַנטפּלעקונג פֿון דער תּורה־שבעל־פּה, און ייִדיש פֿאַרנעמט די ראָלע פֿון אַראַמיש ווי די הײַנטצײַטיקע אַגדה־שפּראַך.

When certain stories are told at the Rabbi’s table, whether in a Hasidic cloister, accompanied by rhythmic songs and dances, in connection with a certain date (usually, a holiday or a season), the sacred legend becomes – in other words, the Myth in the classic son – revived in the soul of the participants. In many Hasidic families today, the Haggadah reading at the Seder is accompanied by a whole canon of Sipuri Tzadkim, which are accurately told from generation to generation, like a living chain that connects the words of the Sages to the present day. Telling the truth is considered a mitzvah and a powerful remedy.

Rabbi Yitzchak-Eyzik Safrin of Komarne even emphasized that the one who does not believe in the folk tale, that in a certain shill at night the dead come to pray, is an apicor. This saint was a great visionary, who kept a diary of prophetic dreams. For the Komarner rabbi, every accepted folk tale is literally a part of the Torah. Not all Hasidic leaders would agree with such an extreme approach, but the general Hasidic saying is known, that the one who does not believe at least in some miracle stories about the Most High, is an infidel.

Such a worldview, that story-telling is a powerful mystical act, had a strong influence on Yitzchak Leibush Pratsen, Nistor and a number of other Jewish writers with a tendency towards romantic-mystical aesthetics. A brilliant example is Prose’s play ” At Night on the Old Market “. Basically, the Jewish classic created a new artistic mythology, similar to the Latin American genre of magical realism , where the dead appear together with living people.

Through ancient mystical stories, the Jewish language is deepened and sanctified. Supernatural elements and unusual states of consciousness play a large role in Aaron Zeitlin’s songs and in his work. It can be said that thanks to the quasi-shamanic elements in the Hasidic world, Yiddish has its own literary tradition of magical realism.

The post Traces of Shamanism in Hasidic storytelling appeared first on The Forward.

Advertisements | Advertising at The News And Times – <a href=”http://advertising-newsandtimes.com” rel=”nofollow”>advertising-newsandtimes.com</a> | WE CONNECT!